fejlec

A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület 2008-ban alakult vidéki emberek, vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek összefogásával. Fő célja egy élhető és szerethető vidék megteremtése. A fenntartható fejlődés elősegítése, a vidéki gazdaság fellendítése, a fejlesztési források megszerzésének és hatékony felhasználásának elősegítése, a vidék tárgyi és szellemi kultúrájának megőrzése, megismertetése. Az egyesület működéséhi területéhez a Salgótarjáni és a Bátonyterenyei Járások települései tartoznak.
A varázslatos szépségű Nógrád megye Magyarország északi részén helyezkedik el. Nógrád megye, vagy ahogyan az itt élők nevezik: „Palócföld", hegyes –dombos vidék. Hazánk második legkisebb megyéje, de természeti szépségei, történelmi emlékei és hagyományai egyedülállóvá teszik.

Természeti értékek

A varázslatos szépségű Nógrád megye számos egyedi, sajátos értékkel rendelkező vidék. Számtalan természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, védett növény-és állatfaj található itt.
Nógrád egyedülálló természeti adottságai, értékei sok-sok érdekességet tartogatnak az idelátogatók számára.
Középmagas hegyek, szelíd dombok övezte, patakok szabdalta, erdőségekben gazdag vidék, mely mind a bakancsos turistáknak, mind a vadászat és horgászat szerelmeseinek felejthetetlen élményeket nyújt.
Nógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében található földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ősvilági Pompejinek is nevezett Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.
Közvetlenül a magyar-szlovák országhatár mellett magasodik a Palóc Olimposz, a Karancs és az Európa legnagyobb bazaltfennsíkját övező, vulkáni kúpokkal ékesített Medves - fennsík. Kazár határában található a Közép-Európában egyedülálló védett természeti érték, a 20 millió éves riolittufa erózió.
A vadászat kedvelői a bárnai Vadaskert mellett, kellemes túrákat tervezhetnek a Nagykőhöz, vagy a szilaspogonyi Kiskőhöz. Szintén érdekes természeti képződmény és kedvelt kirándulóhely a kishartyáni Kőlyuk-oldal, mely 20-25 millió éve keletkezett.
A horgászat kedvelőinek egyik kedvenc úti célja a Komra-völgyi víztározó, és az Ipoly folyó.

Hagyományőrzés

A települések még ma is elevenen élő néphagyományai, színpompás viseletei, a palóc népi építészet nyomait viselő házai nagyanyáink, dédanyáink világát varázsolják elénk.
A térség rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkezik a folklór és a népművészet területén, mely tudatosan jelen van több település mindennapjaiban alkotóművészek, intézmények, öntevékeny művészeti csoportok tevékenysége révén.
A palóc népi építészet emlékei szórványosan megtalálhatóak majd minden településen. A köztudatban jellegzetes palóc házként számon tartott lakóépületek ámbitos házak.
A népi építészeten belül több táji, etnikai vonás sűrűsödik a palóc lakóházakban, amely erős rokonságot mutat a szláv régió házaival. Palócföldön nem csupán az utcára néző homlokzat háromszögbe zárt részének, az oromzatnak az anyaga és díszítésmódja sajátságos, hanem a XIX. század második harmadától elterjedt kőoszlopos tornác, valamint a tüzelőberendezésnek az a típusa is, amely egy szögletes belső tüzelésű és kürtővel ellátott kemencéből, és néhány kémény nélküli füstelvezető szerkezetből állt. Ezt váltotta fel később a búbos kemence.
A térségbe látogatók, több eredeti palóc parasztházzal találkozhatnak, melyek többségében Tájházként, vagy egyéb kiállítóhelyként pl. Bányász Emlékházként működnek lehetőséget biztosítva a palóc kultúra értékeinek széleskörű bemutatására.
A káprázatos gazdagságú palóc női viseletek a rövidszoknyás viseletek közé sorolhatók. Alsó- és felsőruháikat kendervászonból készítették, hétköznapokon pendelyt, kötényt és ingvállt hordtak, ez utóbbi fölé nyakbavaló kendőt kötöttek, amelynek alapanyagát a kékfestő, klott, kasmír, élénk színű, rojtos szélű selyem képezte. A lányok haját „tyúkosba" fonták, az asszonyokét kontyba tekerték. A fejviseletet - a főkötőt –csipkével, szalaggal, gyönggyel, hímzéssel díszítették.
A gasztronómiai hagyományok megőrzése, a jellegzetes népi étkek ma már nem csak a térségben élő palóc családok mindennapjaiban vannak jelen, egyre több rendezvény alkalmával nyílik lehetőség a térségbe látogató vendégeknek az e vidékre jellemző étkek megízlelésére. Kiemelkedő gasztronómiai rendezvény a Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Party, de kóstolhatunk palóc étkeket pl. a szilaspogonyi Kőleves Fesztiválon, a karancslapujtői Park Partyn, különböző programok alkalmával a mátranováki Faluhely Majorban, és számos egyéb rendezvényen a térség településein.

Portékáink!

szappan.jpg

36jp logo

umv logo

daranyi

eu leader